Onze dansgroep is in 1945 opgericht vanuit een initiatief van de vereniging Rekkens Volksfeest.
De naam verwijst naar het maaien of steken van plaggen die rond 1900 als vulling van de stallen dienden en daarna, wanneer ze bemest waren weer op het land werden gebruikt. Ook werden de plaggen gebruikt als dakbedekking en als afdeklaag voor aardappelkuilen. Een ‘zicht’ was het hulpmiddel om de plaggen los te werken voor gebruik.
De groep heeft, naast optredens in diverse plaatsen in Nederland ook vele optredens verzorgd in het buitenland, zowel in als buiten Europa. We waren o.a. in Engeland, Frankrijk, Italië, Litouwen, Macedonië, Rusland, Siberië, Tsjechië en Zweden.
De dansers worden begeleid door accordeon en harmonica. Onze dansen zijn rond 1900 ontstaan en bij veel dansen hoort een verhaal of liedje , vaak over alledaagse en dus herkenbare zaken. Veel dansen werden door speellieden van de ene streek naar de andere gebracht. Omdat dit indertijd niet op papier gezet werd, ontstonden er allerlei variaties. Als je naar diverse groepen in Achterhoek en Twente kijkt, zie je dat de dansen in basis hetzelfde worden uitgevoerd, maar toch heeft iedere groep zijn eigen variatie hierin. De dansen kregen vaak de naam van het land of de streek waar deze vandaan kwamen, zoals de Spaanse wals, Duitse polka, Almelose kermis, Hoksebarger, etc.
In de oostelijke provincies worden de oude dansen op bruiloften en feesten nog tot ver in de twintigste eeuw gedanst. Bekende dansen zijn verder de Driekusman, Veleta, Kruispolka en Donauwals. Als enige Nederlandse dansgroep dansen we de Rekkense boerendans. Deze dans is afkomstig uit Duitsland. Hier wordt de dans de Kontratanz genoemd. Ook bij andere dansen zie je invloeden van het aangrenzende Duitsland.